Emeljük fel egymást!
- az Alternatíva programja -


Az Alternatíva egy alulról építkező újhullámos szociáldemokrata párt. A szervezetet egy néhány fős, elhivatott csapat hozta létre. Van köztünk szociológus, mérnök, újságíró, filozófus, és egyikünk sem származik gazdag vagy ismert politikusi családból. Tudjuk, milyen érzés hónapról hónapra élni, milyen érzés késni a számlákkal, milyen érzés még a harmincas éveinkben is diákhitelt törleszteni. Szerencsére - elsősorban az oktatásnak köszönhetően - sikerült előrelépnünk, és azért kezdtünk politizálni, hogy mindenkinek legyen lehetősége a társadalmi felemelkedésre.

A politikában elsősorban a szociális biztonságért és a társadalmi felemelkedés lehetőségét biztosító intézkedésekért szállunk síkra. Inspirál minket a skandináv országok társadalompolitikája, és azon vagyunk, hogy az északi modellhez hasonlóan Magyarországon is emberközpontú legyen a politika, erős a társadalmi szolidaritás, szabad a piac, és az emberek, a társadalmi és szakszervezetek bevonásával hozzák a döntéseket.

A legfontosabb ilyen intézkedések: lakhatáshoz való jog, szociális bérlakásrendszer, munkanélküli segély meghosszabbítása, munkavállalói, szakszervezeti és szövetkezeti jogok megerősítése, szociális támogatások és családi adókedvezmények valóban szociális alapon való elosztása, családi pótlék és nyugdíjminimum emelése, az oktatás nemzetstratégiai prioritásként kezelése.

Meggyőződésünk, hogy mérsékelt és gyakorlatias politizálással tovább jutunk, mint világmegváltó elképzelésekkel. A jogállam helyreállítását, a közmédia függetlenségét, a korrupció felszámolását, és az állam és egyház viszonyának rendezését egy arányos választási rendszerben, és egy, a jelenleginél demokratikusabb parlamentben látjuk megvalósíthatónak. Bízunk benne, hogy a következő években új konzervatív, liberális és zöld politikai közösségek is megjelennek, melyekkel együttműködve politizálhatunk ennek érdekében.

Az Alternatíva nem részesül állami támogatásban. Munka és tanulás mellett politizálunk.

Induló pártként iránymutatónak és elfogadható közös nevezőnek tartjuk a V21 csoport Nemzeti Minimum Programját.


Nemzeti Minimum Program


Elnökség

  Dóczi Péter 
  Kovalik Viktória 
  Bártfai Imre 


Média

  Az Állami Számvevőszék ellenőrzésén a 173 kis pártból 3-nál találtak mindent rendben, köztük nálunk  - 24.hu
  Tüntetnek a szobrok!  - veszpremkukac.hu
  Alulról építkezés, szociális biztonság, társadalmi felemelkedés  - szekszardihirlap.hu
  Új játékosok a pályán!  - veszpremkukac.hu


2020

Első teljes naptári és pénzügyi évünkben a szervezet láthatóságának növelésére és társadalmi bázisunk kialakítására fókuszáltunk. A közösségi médiában közel meghatszoroztuk követőink számát, facebook csoportunkhoz több mint kétszázan csatlakoztak, és elindítottuk youtube csatornánkat. Az év során részt vettünk a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! tüntetésen, a Nyomtassteis médiakonferenciáján, megszerveztük első aktivista találkozónkat az Aurórában, részt vettünk a Közélet Iskolája Hogyan legyél kampányfőnök? képzésén, részt vettünk a Színház és Filmművészeti Egyetem melletti budapesti tüntetésen, kifejeztük szolidaritásunat az önrendelkezés jogáért küzdő lengyel nőkkel a Lengyelország budapesti nagykövetsége előtt szervezett tüntetésen, és utcai szolgálatot teljesítettünk a Szent Egyed közösség aktivistáihoz és az MKKP józsefvárosi passzivistáihoz csatlakozva.


2019

Bírósági bejegyzésünket követően elsősorban a mindennapi működéshez szükséges alapvető adminisztratív és technikai feltételek megteremtésére fókuszáltunk. Bejegyeztük az alternativapart.hu és alternativapart.eu domain neveket, létrehoztuk facebook oldalunkat, és első nyilvános közéleti szerepvállalásként támogatóként csatlakoztunk a A Város Mindenkié csoport által szervezett Lakásmenethez.